2015. április 2., csütörtök

A fal mellett

A tavaszi szélben gyalogolt, az út szélén, és arra gondolt, milyen jó lenne, ha valakivel találkozna. Nem járt errefelé senki ebben az időben, és a pusztaság körülötte, arra ösztönözte, hogy jobban begombolkozzon, és, talán e miatt is, bezárkózzon gondolataiba, a napfelkeltéről, szinte, tudomást sem véve. Körülötte, és mellőle elhátrált mindenki, és, ahogyan a feladatok tornyosultak, egyedül maradt. Már csak a menekülés maradt. Azt remélte, a határon túl minden megoldódik, de nem sejtette melyik határ az. Igyekvőre fogta, mert esőfelhők kezdtek tornyosulni az égen, és az első cseppeknél, beért egy benzinkútra, ahol, jobb híján a bolt készletéből vett egy pár szendvicset, és kiállt a tető alá, enni. Észre sem vette, de egy autó kanyarodott kisvártatva mellé, amiből egy nő hajolt ki. Kihívó viselete magára vonzotta a férfi szemét, és gondolkodás, és némi habozás után beszállt az őt invitáló alak mellé.
-Egy társkeresőről ismerjük egymást, mondta a nő, és bár jó néhány éve nem volt Imrének szüksége efféle kalandokra, megtudta, hogy öt éve keresi őt az illető nő, aki pár szóváltás után eldöntötte, hogy ő lesz a kiválasztottja. Elindultak a kocsival, Ildikó háza felé, és közben a férfi elmesélte lecsúszásának történetét. A nő végighallgatta, majd egy ajánlattal állt elő.
-Író vagyok, megírom a történeted.

Ebben megegyeztek, és a pocakos harmincas Imre elégedetten látta, hogy egy villához kanyarodik be a nő, és amikor kiszálltak, megcsodálta az angolparkot, ahol a nő kérdésére tettek egy sétát, mielőtt bementek a házba. Teltek a hónapok, és Imre csak mesélt, mesélt a hitelekről, a vállalkozásáról, a beosztottakról, hogyan hagyta el felesége, és a nő folyton jegyzetelt. Éjjelente Imrének azonban rémálmai voltak, mi lesz, ha a nő megunja, és kidobja a kényelméből, ezért igyekezett minden nap újabb részlettel előrukkolni életéből, észre sem véve, hogy a nő ebből táplálkozik. Ahogy teltek a hónapok, peregtek a sorok, a férfi úgy lett egyre soványabb. Végül, egy nap, erőtlenül ballagott végig a ház egyik folyosóján, és észrevett egy ajtót. Kíváncsian lépett be rajta, de megszédült, és elvágódott a padlón. Először azt hitte, hogy a saját lábában, de aztán felfedezte, hogy egy könyvhalom állta útját. Felkapcsolta a lámpát, és megnézte az első darabot. Tóth Imre: Önéletrajz. Ez volt a címe minden egyes könyvnek, de mind másik évben lett kiadva. Körülnézett a szobában, és szinte egy sikollyal távozott az élők közül. A fal mellett foszló ruhákban csontvázak hevertek. Már nem érezte a kezeket, amik a fal mellé tették tetemét, és mellédobtak egy könyvet: Tóth Imre: Önéletrajz..  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése