2015. január 31., szombat

A boszorkány

Nézte az üveggömbjében felderengő alakot, és már sejtette, ki fog belépni sátrába. Egy fiatal nő volt, aki szokatlan kinézete miatt, no meg amiatt, hogy pipázott, a jósnő riválisa is lehetett volna, amennyire meg tudta állapítani.
-Miért jöttél? Kérdezte.
-Egy közös barátunk ajánlott téged, mert neki egyszer nagyon pontos és jó jóslatot adtál, ezért kérem a segítséged.
-Meglátjuk mit tehetünk. Mondta, majd a gömb fölött mormogva elkomorult arccal fordult a nőhöz.
-Te nem vagy átlagos ember. Neked sok takargatnivalód lehetne, de te inkább szétkürtölöd, és megvárod, amíg mások megteszik helyetted a megfelelő lépéseket, jól sejtem?
-Igen. Tulajdonképp emiatt is vagyok itt. Megátkoztam egy embert, de úgy ám, hogy más is hallja, és ez az ember másnapra felakasztotta magát.
-És ő az udvarlód volt, ha jól sejtem, mert szemrevaló teremtés lennél, ha nem lenne hamisság a tekintetedben.
-Ha ez a hamisság nem lenne, nem lenne semmim, amit védekezésképp használhatnék. Úgy történt, hogy ez a kérőm nagyon megalázott. Fizetett apámnak, hogy láthasson, utána szétkürtölte.
-Már értem. A többi emberrel mi a helyzet? Mert mást is átkoztál már meg.
-Igen, de az átok csak akkor működik, ha tudja a megátkozott, és emiatt rossz érzései lesznek, és hibázik miattuk. Nagyobb baj még nem történt, de ez a fiú egy kicsit messzire ment. Valami könnyű nőnek hihetett, és leitatta apámat, majd fizetett, hogy láthasson. A falu most a vérem akarja.
-Értem. Miben segíthetek?
-Ha beállhatnék a jósdába, mint cseléd, akkor már elbújhatnék, amíg ezek a babonás falusiak lenyugszanak. Csak pár hétről lenne szó.
-Megoldhatjuk, de nagy bajt látok közeledni. Ha be is állsz hozzám, el kell menned előbb-utóbb a vidékről, mert halálra fognak keresni.

Így is történt, de mivel a jósnőtől féltek, és a lány elváltoztatta a külsejét, nem akadtak a nyomára, egészen addig, amíg a búcsú napja el nem jött. Mivel a nő ismerte a falusiak gyengeségeit, a jósnőnek rengeteget segített, ezért az megjutalmazta, és más vidékre mehetett. Hanem ott nem ismert már senkit, és szolgálólányként rendes udvarlói akadtak, akik közül végül választott, és férjhez is ment. Megszületett az első gyermek, és ekkor még nem sejtette hogyan, de a jósnő szavai beteljesültek, mert a lánya szóról szóra a mása volt neki. Ahogyan elérte a tizennyolcadik évét, és udvarlói támadtak a hajadonnak, aggodalom szállta meg az egyszer volt boszorkát. Újra és újra csak magát látta a leánya viselkedésében, és féltette, nehogy az ő hibájába essen, ezért igyekezett jól megismerni lánya udvarlóit, még mielőtt találkozott volna velük a féltett hajadon. Hanem ő sem volt rest, és megpróbálta kicselezni anyját, és elment távolabbi falvakba is, azt hazudva, hogy napszámba megy, egészen addig, amíg annak a nevenincs falunak a kereskedésébe be nem tért, és ott egy vénasszony el nem sikította magát, miszerint a húsz éve nem látott boszorkány jött vissza a faluba. A hír futótűzként terjedt, és, mivel az idő felnagyítja a dolgokat, sokkal jobban féltek is a jövevénytől, mint valaha az anyjától. Mikor gyűlni kezdett a nép, és már fenyegették volna hősünk, az elővette jobbik eszét, és megfenyegette őket, hogy olyan átkot mond a falura, ha nem engedik el, hogy az egész falu eltűnik. Erre megijedtek, és útjára engedték, de azzal a kikötéssel, hogy helyre kell hoznia a régi bűneit, és hozzá kell mennie az udvarlójához, akit látogatott. Hanem az anyja nem volt elragadtatva az ötlettől, ezért jósnőnek öltözve visszaólálkodott egy sátorral a falu szélére, és amikor a pár hozzá ment, a jövőt megtudni, annyi bajt meg romlást jósolt nekik, hogy a fiú jajveszékelve ment haza, és esze ágában sem volt többé elvenni a lányt, aki okulva az esetből, na meg abból milyen baj származik abból, ha nem tudja senki, merre udvaroltat, mert teszem hozzá nem volt annyira kedves neki a fiú, letett a csavargásról, és mindig bemutatta a legényeket, akik közül az egyik csakhamar el is vette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése